Artrose

Bij artrose speelt voldoende beweging en een actieve leefstijl een grote rol. Dit heeft een gunstige invloed op het beloop van uw aandoening en voorkomt mogelijke verergering en toename van uw klachten.

Het doel van het beweegprogramma is het ontwikkelen van een actieve leefstijl om hiermee uw gezondheid positief te beïnvloeden. De mogelijkheid tot bewegen is voor iedereen anders en daarom wordt het programma aangepast op uw persoonlijke mogelijkheden (qua duur en intensiteit). Onze therapeut zal u daarbij coachen en begeleiden. U krijgt bovendien handvatten aangereikt om na het programma in beweging te blijven.

Ons Artroseprogramma is geschikt voor iedereen die de diagnose heup- of knieartrose heeft gekregen. Ook in een vergevorderd stadium zult u baat hebben bij het programma en kunnen operaties ter vervanging van een gewricht worden uitgesteld. Het kan uw functioneren verbeteren en de pijn verminderen.

Onze aanpak

Bij het maken van het programma houden wij rekening met uw persoonlijke voorkeuren en doelen en daarbij kijken wij uw mogelijkheden en beperkingen.

Het programma ziet er als volgt uit:

  • Intake en bepalen van uw individuele doelen
  • Ervaren van diverse vormen van gezond bewegen
  • (Her)ontdekken van persoonlijke voorkeuren en plezier in bewegen
  • Leren kennen en herkennen van uw eigen belastbaarheid
  • (Online) oefeningen en activiteiten om zelfstandig uit te voeren in uw eigen omgeving

Vergoeding

De eerste 12 behandelingen voor het programma heup- en knieartrose worden vergoed vanuit de basisverzekering, gedurende een periode van 12 maanden. Dit valt onder het wettelijke eigen risico. Overige programma’s met artrosediagnose kunnen vanuit de aanvullende verzekering worden vergoed.

Knieartrose

Artrose in de knie komt het meeste voor bij mensen boven 50 jaar. De kwaliteit van het kraakbeen gaat daarbij achteruit. Dit is een geleidelijk proces. Het aangetaste kraakbeen kan er zo voor zorgen dat het gewricht niet meer soepel kan bewegen. Artrose van de knie komt vaker voor dan artrose van de heup. Het is belangrijk om het nog aanwezige kraakbeen gezond te houden. Dit doet u door dagelijks minimaal een half uur te bewegen. Hoe dit precies werkt kan onze fysiotherapeut u vertellen.

Heupartrose

Dit komt vooral voor bij mensen boven 55 jaar en 2 keer zo vaak bij vrouwen. Bij heupartrose wordt het gewrichtskraakbeen van de heup aangetast. Dit kan zo aangetast worden dat het heupgewricht niet meer soepel kan bewegen. Dit geeft vaak pijn. Onze fysiotherapeut kan u helpen te blijven bewegen zonder het heupgewricht te overbelasten.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over onze Artrose beweeggroep? Bericht ons en wij nemen z.s.m. contact met u op.

9,3

166 beoordelingen

1882

patiënten geholpen

10

fysiotherapeuten